söndag 11 januari 2009

Problem med kärnavfall? No more!

En av de hetaste frågorna i svensk politik sedan Harrisburgolyckan (även känt som Three Mile Island) har varit kärnkraftens vara eller icke vara inom Sveriges gränser. 1980 hölls en folkomröstning där 3 något vaga frågeställningar ledde till att svenska folk ansåg att kärnkraften skulle avvecklas i en resonabel takt så att förnybara energikällor skulle kunna utvecklas och blir driftbara.

Jag har alltid förespråkat en utbyggnad av kärnkraften eftersom att jag anser att det trots allt är det mest miljövänliga alternativet (efter solkraft som fortfarande genererar lika mycket energi som en citron). Varför skulle det vara mer miljövänligt? Med miljövänligt menar jag något som inte förstör miljön, varken fysiskt eller estetiskt! Jag tycker att vindkraftverk är väldigt fula, de finns överallt och är så pass svaga att jag inte anser att hela Sveriges energiförsörjning skulle kunna tillgodoses av snurrande pinnar var man än tittar! Att svensk kärnkraft är bättre än kolkraft (som förstör typ allt), vattenkraft (som förstör djurliv och landskapet) och biogas (som förstör både regnskogen och framtiden för brasilianska bönder) hoppas jag inte att någon säger emot.

Tjernobyl var ett kärnkraft verk från vad som brukar kallas generation I. Av de svenska reaktorerna så är åtta stycken av typ II och Forsmark 3 och Oskarshamn 3 är av typ III. I Finland byggs nu reaktorer av typen III+. Detta kan ju låta som babbel för någon som inte är insatt men det har helt enkelt att göra med kylningsmetoder och hur mycket energi man kan utvinna ur samma mängd uran. Generation I är således den typ som är sämst på att hämta kraft ur uranet och medför därför mer avfall per TWh än vad generation II, III och därefter III+ ger. Det innebär alltså att om Sverige hade utvecklat kärnkraften i III+ (och generation IV som nu diskuteras i forskarvärlden) skulle vårat avfall inte nödvändigtvis öka, men vi hade fått desto mer energi från det uran vi använder. Frankrike är föregångslandet som låter 80% av sin energiförbrukning komma från kärnkraft!

Men var ska vi göra av avfallet? Här kom Vigwear på en underbar idé, istället för slutförvaring i berggrunden som miljöfanatiker inte gillar. Det finns ett ställe som forskare är eniga om att det skulle vara ett väldigt dåligt ställe att befinna sig i, och att vi därför kommer att undvika många generationer framöver!

Svarta Hål!

Idén är simpel och underbar, vi behöver egentligen bara hitta ett i närheten av vårat solsystem och sen bygga raketer med kapacitet att antingen skjutsa avfallet dit, eller små boosterrakteter att sätta på avfallsbehållarna!

Här kommer bilden som Vigwear presenterade sin idé genom. Tack.


Ps. För mer information om kärnkraft och de svenska reaktorerna, besök gärna SSM och Kärnkraftsinformation.se Ds.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar