onsdag 7 januari 2009

För att kanske rädda miljön!

Medan jag tittde på den underbara dokumentären Meet the Natives så uppmärksammade jag en del av avsnitt 2 där de 5 männen från söderhavsön Tanna får bevista en soptipp i Manchester och får reda på att alla sopor som slängs kan återvinnas och göras till nya föremål!

Hövdingen ställer frågan till lokale arbetarmannen Ray om man inte återvinner människor också? Det är en underbar tanke rent filosofiskt av en man som lever i en stam om 100 människor ute i söderhavet. Men är det kanske inte också en praktiskt tillämplig tanke? För som Ray och hans brittiska fru säger så bränner vi ju våra kroppar i kremeringsugnar och sen kanske vi sprider ut askan i naturen, eller om vi inte kremeras, så återvinns våra kroppar i det naturliga kretsloppet.

Men varför inte använda våra kvarlevor mer effektivt? När världen skriker efter gröna lösningar, efter att naturen explateras och vi behöver all mark vi kan få för att odla här i Skåne, så kanske gravplatser är något överskattat och ett dåligt sätt att utnyttja värdefull mark!

Mitt förslag är att vi ska fortsätta bränna våra kroppar i kremeringsugnar, spara askan i urnor som inte tar så stor plats och fortsätta hedra våra förfäder. Men en sak borde förändras! För när vi bränner olja för att värma våra hus är ju fjärrvärme ett underbart nytt system! Varför inte leda in värmen som alstras i en kremeringsugn in i det normala fjärrvärmesystemet? Det leder inte bara till att gravplatser kanske kan uttnyttjas till annat, att vi fortfarande kan hedra våra förfäder men också att våra saknade kan omfamna oss med sin kärlek och värme en sista gång, genom fjärrvärmens under!

Man kanske ska övertyga sin lokala riksdagsman att skicka in en proposition om detta?

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar