onsdag 7 januari 2009

En möjlig lösning på konflikten mellan Israel och Palestina

Idag hade vi seminarium i Internationell Politik, ett seminarium som byggde runt två i sig tämligen kontroversiella böcker om hur världen ser ut, och varför den ser ut som den gör!

En av böckerna var Samuel P. Huntingtons Clash of Civilizations, en bok som förklarar att inga konflikter i dagens samhälle beror på staters egenintresse utan istället är ett utagerande av de civilsationsmotsättningar som finns idag. En civilisation är den muslimska. Till den tillhör (enligt en på lektionen uppvisad karta) även Israel. Civilisationerna i sig är nämligen inte enbart religöst bundna utan istället kulturellt. Huntington anser då att Israel är närmare de muslimska staterna än de staterna som kallas "väst".

Enligt Huntingtons teori ska det då inte finnas några konflikter inom en civilisation sålänge det det existerar yttre hot mot den civilisationen. Vad som då krävs för att lösa konflikten mellan Israel och Palestina är alltså att införa ett yttre hot.

Här kommer då det briljanta förslaget som Fredrik förespråkade. "Om det hade blivit en homoinvasion av Israel, skulle alltså då hela den muslimska civilisationen gå samman mot detta yttre hot?"

Fredriks förslag kan ju i sig tyckas vara något som man säger för att få klassen eller seminariegruppen att skratta, men idén i sig är kanske inte helt bakom flötet! Eftersom att den muslimska civilisationens kulturella värderingar säger att homosexualitet är fel, torde en invasion av homosexuella få Israelerna och Palestinierna enas för att få bort denna kulturella avvikelse!

Ge det en tanke, eller lämna det därhän, men vad du än gör, kalla inte någon en idiot för att denna person tycker annorlunda.

EDIT: Israel tillhör, efter att ha dubbelkollat boken och inte bara litat på kamraterna som redovisade, den västerländska civilisationen, men jag tycker allt att idén förtjänar att tänkas över!

5 kommentarer:

  1. ville bara kommentera att de som presenterade Huntingtons bok för oss påstod att Israel hörde till civilisationen "väst", då de även reffererade till Judendomen i denna civ.

    de andra tankarna är nog värda att fundera på, de behöver ju bara en gemensam yttre fiende! Varför inte allas våra underbara USA?

    SvaraRadera
  2. blev det inte ett jävla rabalder när man man ville ha pridefestival i jerusalem? har för mig att jag läste en artikel om hur kristna (alla sorters), judar och muslimer förenades i hat när detta diskuterades (och genomfördes?). hat förenar, det lärde vi oss redan på gymnasiet!

    SvaraRadera
  3. http://www.nytimes.com/2005/03/31/international/worldspecial/31gay.html

    SvaraRadera